loyaal, betrokken en persoonlijk

BKR-registratie vervroegd naar drie maanden betalingsachterstand

Vanaf 1 januari leiden achterstanden op de hypotheekbetaling eerder tot een negatieve notering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Met een negatieve BKR-registratie zijn de mogelijkheden om nieuwe leningen aan te gaan zeer beperkt, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

In plaats van na 120 dagen registreert het BKR vanaf 1 januari achterstanden op de hypotheekbetaling al na 3 maanden. Dit sluit volgens het BKR meer aan bij internationale standaarden. Banken moeten hierdoor achterstanden eerder bij het BKR melden.

Met eigen code geregistreerd
Vanaf 1 januari worden restschulden die ontstaan zijn na verkoop van de eigen woning met een eigen code bij het BKR geregistreerd. Hierdoor is de aard van de schuld beter zichtbaar en dus kan een consument beter controleren of zijn BKR-notering terecht is.

Registratie abonnement gsm
Eigen Huis haalt ook de BKR-registratie van gsm-abonnementen aan. Als 250 euro of meer van de toestelprijs in het abonnementsgeld wordt verrekend, moet dit vanaf 1 mei 2017 als lening bij het BKR worden gemeld. “De invloed van kleine kredieten met een korte looptijd op de maximale hypotheek is relatief groot”, aldus Eigen Huis. Eerder al werd duidelijk dat ook de mogelijkheid tot roodstaan en private leasecontracten de hypotheekmogelijkheden beperken.

Quote Leo Wijshoff inzake aanpassingen BKR: "Bezint eer ge begint..... Deze ogenschijnlijk kleine aanpassingen hebben zeer grote gevolgen voor de acceptatie van een nieuwe hypotheek. Daarnaast is de last en hinder van een negatieve BKR-registratie groot en draag je jaren met je mee. Probeer dit te voorkomen. Betaal op tijd of ga op tijd in overleg met je financierder om negatieve vervolgstappen te voorkomen..."

Bron: AM

Terug

08-01-2017

© 2016 Wijshoff & Partners - Volg ons op : facebook linkedin2 twitter print