loyaal, betrokken en persoonlijk

MKB-onderzoek pensioen in eigen beheer is wake-upcall voor ondernemers

Een groot onderzoek door MKB Belangen over pensioen in eigen beheer dat per 1 april van dit jaar is afgeschaft, heeft veel losgemaakt volgens directeur Adrienne van Veen van MKB Belangen. De enquête is volgens Van Veen voor velen een een wake-upcall. “Er komt een stroom vragen los over wat dit betekent en wat de opties zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Ruim een derde van de ondervraagde ondernemers is niet op de hoogte van de nieuwe situatie. 82% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een pensioenvoorziening in eigen beheer opgebouwd. De overgrote meerderheid wordt dus getroffen door deze maatregel, waarvan slechts 15% zegt achter de afschaffing te staan. Uiterlijk 30 juni moeten directeur-grootaandeelhouders een beslissing hebben genomen over de bestemming van het opgebouwde pensioenvermogen.

Uitstel

De Eerste Kamer heeft op 7 maart 2017 het voorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen aangenomen. Bij pensioenopbouw in eigen beheer vormt de dga een voorziening op zijn balans van waaruit de BV later zijn pensioen uitkeert. De gemiddelde ondernemer is erg afhankelijk van de boekhouder of accountant voor deze materie. Van de ondervraagden die wél op de hoogte zijn van de nieuwe situatie is 24 procent van plan het pensioen af te kopen en het geld in privé te houden, 17 procent gaat het omzetten naar een andere oudedagsvoorziening, 15 procent gaat het alleen premievrij maken en 11 procent wil het afkopen en vervolgens uitlenen aan de BV als werkkapitaal. 10 procent wil het overhevelen naar een lijfrente. Van Veen maakt zich “zorgen over de gevolgen hiervan voor de ondernemers. Wij stellen dan ook voor dat er een uitstel komt zodat ondernemers een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de bestemming van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer.”

Bron: AM

Terug

30-04-2017

© 2016 Wijshoff & Partners - Volg ons op : facebook linkedin2 twitter print