loyaal, betrokken en persoonlijk

Oudere ervaart veel horden bij verkrijgen hypotheek

Senioren lopen vast in de regels rond het verstrekken van hypotheken, zowel als ze hun woning willen aanpassen als wanneer ze willen verhuizen. Dat stelt Martin Hagedoorn van CMIS Franchise, de moederorganisatie van De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur, in een blog op kop-munt.nl. Hij pleit voor nieuwe, flexibele regelgeving die deze horden kan wegnemen.

Hagedoorn constateert dat senioren voor aanpassingen in de eigen woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen maar moeilijk hun hypotheek kunnen verhogen. Ze kunnen geen gebruikmaken van de overwaarde op hun huis. “In de huidige regels voor het verstrekken van hypotheken is het uitgangspunt altijd inkomen, en zijn er geen producten voor de overwaarde”, aldus Hagedoorn in de blog.

Ook als ouderen kleiner (en goedkoper) willen gaan wonen, stuiten ze op problemen. Hagedoorn vraagt zich af waarom deze mensen een volledige (annuïteiten)hypotheek moeten afsluiten en zo met hoge maandlasten te maken krijgen. “Waarom kun je bij mensen vanaf 57 jaar niet uitgaan van een deel aflossingsvrije hypotheek met bijbehorende lagere maandlasten?”

Kunstgrepen

Andere knelpunten die Hagedoorn ziet zijn de overbruggingsfinanciering en de aangetrokken inkomensnormen. Als ouderen met een overwaarde op hun huis goedkoper gaan wonen en daarvoor geen hypotheek nodig hebben, kunnen ze tussen aankoop van de nieuwe woning en verkoop van hun oude huis ook geen overbruggingsfinanciering krijgen. Vaak worden er volgens Hagedoorn kunstgrepen uitgehaald om dat wel te regelen, zoals schuiven met aan- of verkoopdatum of een tijdelijke hypotheek afsluiten. Dat laatste is een dure oplossing.

Door de strengere inkomensnormen blijven ouderen vaak vastzitten in hogere maandlasten. Hagedoorn schetst een voorbeeld van iemand die door oversluiten de maandlasten met 200 euro zou kunnen verlagen, maar dit niet voor elkaar krijgt omdat hij niet door de strengere inkomenstoetsing komt. Je mag hier een uitzondering op maken. “Maar de ervaring leert dat veel geldverstrekkers op safe spelen en de nieuwe hypotheek niet financieren. Hier is verduidelijking van de regelgeving nodig”, aldus Hagedoorn.


Bron: AM

Terug

05-03-2017

© 2016 Wijshoff & Partners - Volg ons op : facebook linkedin2 twitter print