loyaal, betrokken en persoonlijk

Onvoldoende grip op brandgevaarlijke apparaten

Europese consumenten worden onvoldoende beschermd tegen de gevaren van brandgevaarlijke apparaten. Dit stelt schade-expert Eric Horssius in een reactie op debat dat eerder deze week in het Britse parlement werd gevoerd over het ‘spontaan’ in brand vliegen van wasdrogers. Volgens Horssius moeten bedrijven die gevaarlijke apparatuur niet terugroepen of herstellen aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

In het Britse Lagerhuis werd woensdag gedebatteerd over brandgevaarlijke drogers van fabrikant Whirlpool en het terugroepsysteem voor ondeugdelijke producten. De initiator van het debat was parlementslid Andy Slaughter die in zijn eigen kieskring Hammersmith in augustus 2016 werd geconfronteerd met een brand in flatgebouw waardoor nog altijd vijf woningen onbewoonbaar zijn. De brand werd veroorzaakt door een ondeugdelijke wasdroger van Whirlpool. Ondanks de pluizenfilter in de droger kwam een deel van het pluis toch in aanraking met het verwarmingselement en vatte de machine vlam.

Het is een probleem dat door Whirlpool wordt erkend. In Nederland adverteerde de fabrikant een jaar geleden met een oproep dat eigenaren van een droger die na april 2004 was gekocht hun apparaat gratis konden laten controleren en aanpassen. In de tussentijd kon het apparaat gewoon worden gebruikt mits het niet onbewaakt zou worden achtergelaten. De waarschuwing gold ook voor zustermerken van Whirlpool als Hotpoint-Aristo, Proline en Indesit.

3,8 miljoen drogers in Verenigd Koninkrijk

Twee maanden geleden liet Whirlpool alsnog een krachtiger waarschuwing uitgaan. Britse consumenten met een droger die aangeschaft was in de voornoemde periode werd dringend geadviseerd het apparaat helemaal niet meer te gebruiken. De fabrikant is nu bezig om ongeveer 3,8 miljoen drogers in het Verenigd Koninkrijk te repareren of te vervangen.

Groot brandrisico

Volgens Eric Horssius, schade-expert bij Krantz & Polak vormen ook honderdduizenden wasdrogers die in Nederland gebruikt worden, een groot en levensgevaarlijk brandrisico. Er is volgens hem ook “voldoende reden om aan te nemen” dat ook andere merken drogers een groot brandrisico vormen. “Belangrijk daarbij is dat vastgesteld is dat het grondig schoonmaken en ijverig schoonhouden van het zichtbare pluis op de filters, niet voldoende is om een woning en zijn inwoners te beschermen tegen brandgevaar.”

Consumenten onvoldoende beschermd

Horssius vermoedt dat wasdrogers die onvoldoende pluis weghouden bij het verwarmingselement ook in Nederland forse brandschade hebben veroorzaakt. Hij noemt het onverantwoord om consumenten nog langer onbeschermd te laten tegen ondeugdelijke apparatuur. “Opmerkelijk is het verschil in bescherming van consumenten in het ene afzetgebied van de drogers en het andere. In de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld hoge boetes opgelegd als fabrikanten ondeugdelijk ontworpen zaken verkopen en onvoldoende waarschuwen en de zaken terugroepen bij gebleken incidenten. In Europa, althans Nederland, volstaat het om te beweren dat veiligheid een grote prioriteit heeft in het bedrijf, dat de kans op schade minuscuul klein is, terwijl schade over het algemeen te wijten is aan het onvoldoende onderhouden van de machine en overigens de oorzaak van de brand niet meer te herleiden is tot onze machine. Nog cynischer is het om bedrijven die een machine met een dergelijk ontwerpfout in de markt zetten op een persconferentie te horen meedelen dat alle maatregelen in overeenstemming zijn met de letter van de Wet en de toepasselijke voorwaarden van de Consumenten Autoriteiten”.

Halt aan cynisme

Horssius vormen alle apparaten die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet een brandrisico en laat de bescherming daartegen te wensen over. De oplossing schuilt volgens hem in het aansprakelijk stellen voor de brandschade voor bedrijven die hun apparatuur niet tijdig terugroepen of herstellen. “Dat gaat namelijk geld, veel geld, kosten  aan deze bedrijven. Maar alleen zo kunnen in de praktijk dergelijke praktijken en met name het cynisme om met mensenlevens te spelen, een halt worden toegeroepen.”

Bron: AM

Terug

30-04-2017

© 2016 Wijshoff & Partners - Volg ons op : facebook linkedin2 twitter print