loyaal, betrokken en persoonlijk

VEH: Woningmarktvertrouwen neemt weer licht toe

Het vertrouwen in de woningmarkt steeg in april weer licht. Door de licht gedaalde hypotheekrente en de stijging van de huizenprijzen neemt volgens een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) het consumentenvertrouwen in de woningmarkt iets toe. Het vertrouwen wordt afgeremd door een verschraling van het aanbod van te koop staande woningen en een dalende betaalbaarheid door oplopende prijzen.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders het een gunstige tijd vindt om een huis te kopen, vooral omdat de hypotheekrente zo laag is. Daarbij verwachten steeds minder mensen dat de hypotheekrente in de komende 12 maanden gaat stijgen. Ruim driekwart van de Nederlanders verwacht dat de huizenprijzen de komende 12 maanden zullen blijven stijgen.

Minder keuze, slechter betaalbaar

Het consumentenvertrouwen staat onder druk door het steeds krapper wordende woningaanbod en de slechtere betaalbaarheid van woningen die daar mede het gevolg van is. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) geeft aan dat het daardoor lastiger wordt om een woning te kopen.

Nu een huis kopen?

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking (46%) is van mening dat het nu een gunstig moment is om een huis te kopen, terwijl een kleine minderheid (14%) vindt dat het juist een ongunstige tijd is. Bijna 40% heeft hierover geen uitgesproken mening.

Prijs starterswoning weer even hoog als voor de crisis

Het prijsniveau van starterswoningen is gestegen tot het niveau van voor de economische crisis. Gemiddeld kost een starterswoning 193.000 euro en dat is nagenoeg gelijk aan de prijs die starters vlak voor de economische crisis (2006-2008) voor hun eerste woning betaalden. In een eerder bericht van vandaag gaf de Hypotheekshop aan dat in april van dit jaar het aantal te koop staande huizen snel afneemt. Deze daling betekent ook een enorme afname in het aantal hypotheekaanvragen. In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een recordaantal hypotheekaanvragen en werd de periode uitgeroepen tot beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar. Vooral voor starters is het steeds moeilijker om voor beschikbare huizen in aanmerking te komen.

Bron: AM

Terug

07-05-2017

© 2016 Wijshoff & Partners - Volg ons op : facebook linkedin2 twitter print