+31 (0)85 043 30 21 info@wijshoff-partners.nl

Nieuws: Aantal verkeersongevallen stijgt in 4 jaar met 27%, Gelderland koploper

Het aantal verkeersongevallen is in vier jaar tijd met 27% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting IMN (SIMN), een samenwerkingsverband van alarmcentrales met activiteiten op het gebied van de berging van personenvoertuigen. Opnieuw wordt verwezen naar het gebruik van de smartphone op de weg als boosdoener.

In de afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven van SIMN 25.963 keer in actie bij ongevallen op hoofdwegen. Dat was 27% meer dan vier jaar geleden. De stijging deed zich voor in alle delen van het land, maar was het sterkst in de provincie Gelderland. Op de A12 boven Arnhem en de A73 bij Nijmegen nam het aantal verkeersongevallen toe met respectievelijk 91% en 131%.

Dieptepunt eind 2013

SIMN is sinds 1999 verantwoordelijk voor de afhandeling van incidenten met personenvoertuigen op snelwegen en op circa 3.000 kilometer provinciale en gemeentelijke wegen. Het aantal ongevallen op deze zogeheten IM-wegen daalde jarenlang met 1 tot 2% per jaar. Aan deze trend kwam een einde in 2013 toen het aantal ongevallen op jaarbasis een dieptepunt bereikte. In de periode van november 2012 tot en met oktober 2013 ontving het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM), de meldkamer van  SIMN, 20.458 ongevalsmeldingen. In de jaren die volgden vertoonde het cijfer een gestage en vrijwel ononderbroken stijging.

Voornaamste schuldige

Hoewel SIMN niet beschikt niet over eigen gegevens met betrekking tot de oorzaak van het toenemend aantal ongevallen, verwijst de stichting naar externe bronnen die het toegenomen gebruik van de smartphone als voornaamste schuldige zien. “TNO heeft recentelijk vastgesteld dat het bedienen van een smartphone tijdens het rijden de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 verhoogt. Uit ander onderzoek is bekend dat een groot deel van de weggebruikers gedurende langere of kortere tijd met de smartphone bezig is”, aldus SIMN.

Convenant smartphonegebruik

De stichting is niet de eerste partij die aandacht vraagt voor de toename van het aantal verkeersongelukken en de relatie met smartphonegebruik. Vorige maand tekenden 41 organisaties, waaronder het Verbond van Verzekeraars nog een convenant tegen het gebruik van smartphones in het verkeer.

Bron: AM

Eerste publicatie door Robert Paling op 12 okt 2017

Laatste update: 12 okt 2017

Stuur ons een bericht!

Geinteresseerd in onze diensten?

Kantoor

Sint Franciscusweg 36A
6417 BD Heerlen

Wijshoff & Partners is in 2016 opgericht door Leo Wijshoff. Wij zijn gespecialiseerd in risicobeheersing voor midden- en kleinbedrijven en particulieren. Denk hierbij dus aan particuliere klanten maar ook aan diverse zakelijke branches zoals bouw, transport en onderwijs. 

Telefoon

+31 (0)85 043 30 21

E-mail

info@wijshoff-partners.nl

Kantoor

Sint Franciscusweg 36A
6417 BD Heerlen

Volg ons op